Menu
Kategóriák

A4 méret - Nyomdai méretek papírméretek

A4 méret - Nyomdai méretek papírméretek

A4 méret

Az irodában fellelhető papírméretek között az A4 méret a leggyakoribb. A papírméretek nemzetközi szabvány szerint vannak meghatározva. A kiindulási alap az A0 méret. Az A0 papír lap mérete 841 mm × 1189 mm és területe pontosan 1 négyzetméter. Az A1 méret úgy áll elő, hogy az A0 méretű papírlapot a hosszabb oldalán félbehajtjuk. A kapott A1 méret további félbehajtásával jutunk az A3 mérethez. Ennek a fele az A4 méret. Tehát a széles körben elterjedt A4 méret az A0 méret négyszeri felezésével állítható elő.

Mekkora az A4 méret?

Az A4 méret pontosan 210 mm x 297 mm, a területe pedig 0,0625 négyzetméter. Az A4-es méretű irodai papíroknál látjuk, hogy a tömegét is feltüntetik. Ez gyakran 80 gramm/nm. Ebből következik, hogy egy lap tömege 5 gramm. Az A4-es papírlapot félbehajtva az A5 mérethez jutunk. Az A5 méret további felezésével kapjuk az A6 méretet.

A4 méret centiméterben és milliméterben

Más papírméretek

A leggyakrabban használt A formátumon kívül vannak B formátumú papírok és C formátumú boríték méretek is. A B sorozat valamivel nagyobb mint az A A4 méretsorozatú papírméretek és elsősorban a nyomdai papírméretek között tartjuk számon. B4 méretet akkor alkalmaznak, amikor kifutó A4 méret a késztermék. Nyomás után a B4 méretet A4 méretre vágják.

Boríték méretek

A C jelű sorozat a boríték méretek meghatározására szolgál. A C formátum méretezése az A meg a B sorozat között van. Egy A4-es lapra írt dokumentum összehajtás nélkül betehető egy C4-es borítékba. A C4-es boríték belefér egy B4-es borítékba. A gyakran használt boríték méretek az LA4 vagy más néven francia boríték és a C5. Az előbbibe az A4 méret háromba hajtva fér el, az utóbbi a félbehajtott A4-es lapot fogadja be.

Egyéb szabványok

Bár földünk legnagyobb részén az A4 méret terjedt el, az USA beli szabvány ettől jelentősen eltér. Az amerikaiak papírméreteit az ANSI szabvány határozza meg és a lap méretek nem következnek egymásból úgy mint Európában.

Az Európai szabvány sem határoz meg A0-nál nagyobb méretet. A németek egy számot tesznek a nemzetközi jelölés elé (pl. 2A0 vagy 4A4) ha az A0 méret duplájáról vagy négyszereséről beszélnek. A4 méret Letter Legal más papírméretek

Flickr  Facebook  Twitter  Blogger  Google +  Linkedin  Pinterest  Tumblr  Youtube​  Stumbleupon

 
 

Új termékek
World Trade System Budapest irodaszer, írószer, iskolaszer és számológép webáruház és nagykereskedés 1171 Budapest, Czimra Gyula utca 6 © 2019