Kategóriák

A magyar vizsla – igazi társ a mindennapokban

A kutya az ember legősibb barátja – tartja a mondás, és ez akkor ugyancsak megállja a helyét, ha a magyar vizslára gondolunk. Noha manapság már nem a vadászat az emberi élelemszerzés legfőbb forrása, de ez a nagyszerű vadászkutya segítőtárssá, sportpartnerré és szórakoztató társsá is tudott válni a modern ember mindennapjaiban.

A mai magyar vadászkutyafajták hazánk földrajzi adottságaihoz és vadászati lehetőségeihez igazodva alakultak ki a honfoglalás óta. Noha azóta igencsak megváltoztak a vadászat módjai, és lehetőségei is átalakultak, a magyar vizsla, ez a „mindenes” vadászeb manapság is még az egyik legnagyszerűbb és legeredményesebb vadásztárs a közös hobbiban.

A fajta kialakulása hosszú előzmények és keresztezések után a 20. századra fejeződött be. A ma már hungarikumnak számító fajta két változata a rövid- és a drótszőrű. Az előbbi a közismertebb és a kedveltebb, noha az utóbbi időkben a drótszőrű fajta tenyésztése és kedvtelésből tartása is reneszánszát éli.

A magyar vizsla – igazi társ a mindennapokban
A magyar vizsla – igazi társ a mindennapokban

Hogy miért kedvelik ennyire az emberek a magyar vizslát? Bányai Zoltán, a Nyíri Pajkos Kennel tulajdonosa szerint azért, mert rendkívül családcentrikus, gyermekbarát, érzékeny, intelligens és ragaszkodó. Mozgásigénye miatt kiváló társ a sportot és természetet kedvelők számára is. Egy vizslával mindig vidám az élet, nem hagyja tespedni a tévé előtt a gazdit! Ha képesek vagyunk biztosítani számára az életfeltételeket, 12-14 évig hű családtagként fog bennünket szolgálni a mindennapokban.

Forrás: nyiripajkos.hu, 2016-08-09 13:41