Menu
Kategóriák

A4 méret - Nyomdai méretek papírméretek

A4 méret - Nyomdai méretek papírméretek

A4 méret

Az irodában fellelhető papírméretek között az A4 méret a leggyakoribb. A papírméretek nemzetközi szabvány szerint vannak meghatározva. A kiindulási alap az A0 méret. Az A0 papír lap mérete 841 mm × 1189 mm és területe pontosan 1 négyzetméter. Az A1 méret úgy áll elő, hogy az A0 méretű papírlapot a hosszabb oldalán félbehajtjuk. A kapott A1 méret további félbehajtásával jutunk az A3 mérethez. Ennek a fele az A4 méret. Tehát a széles körben elterjedt A4 méret az A0 méret négyszeri felezésével állítható elő.

Mekkora az A4 méret?

Az A4 méret pontosan 210 mm x 297 mm, a területe pedig 0,0625 négyzetméter. Az A4-es méretű irodai papíroknál látjuk, hogy a tömegét is feltüntetik. Ez gyakran 80 gramm/nm. Ebből következik, hogy egy lap tömege 5 gramm. Az A4-es papírlapot félbehajtva az A5 mérethez jutunk. Az A5 méret további felezésével kapjuk az A6 méretet.

A4 méret centiméterben és milliméterben

Más papírméretek

A leggyakrabban használt A formátumon kívül vannak B formátumú papírok és C formátumú boríték méretek is. A B sorozat valamivel nagyobb mint az A A4 méretsorozatú papírméretek és elsősorban a nyomdai papírméretek között tartjuk számon. B4 méretet akkor alkalmaznak, amikor kifutó A4 méret a késztermék. Nyomás után a B4 méretet A4 méretre vágják.

Boríték méretek

A C jelű sorozat a boríték méretek meghatározására szolgál. A C formátum méretezése az A meg a B sorozat között van. Egy A4-es lapra írt dokumentum összehajtás nélkül betehető egy C4-es borítékba. A C4-es boríték belefér egy B4-es borítékba. A gyakran használt boríték méretek az LA4 vagy más néven francia boríték és a C5. Az előbbibe az A4 méret háromba hajtva fér el, az utóbbi a félbehajtott A4-es lapot fogadja be.

Egyéb szabványok

Bár földünk legnagyobb részén az A4 méret terjedt el, az USA beli szabvány ettől jelentősen eltér. Az amerikaiak papírméreteit az ANSI szabvány határozza meg és a lap méretek nem következnek egymásból úgy mint Európában.

Az Európai szabvány sem határoz meg A0-nál nagyobb méretet. A németek egy számot tesznek a nemzetközi jelölés elé (pl. 2A0 vagy 4A4) ha az A0 méret duplájáról vagy négyszereséről beszélnek. A4 méret Letter Legal más papírméretek

Flickr  Facebook  Twitter  Blogger  Linkedin  Pinterest  Tumblr  Youtube

 
 

Új termékek
World Trade System Budapest irodaszer, papír írószer, iskolaszer és számológép webáruház és nagykereskedés 1171 Budapest, Czimra Gyula utca 6 © 2020