Menu
Kategóriák

Tűzőgépek az irodában

Tűzőgépek az irodában

A tűzőgép az egyik leggyakrabban használt irodaszer. Az irodai tűzőgép egy mechanikus szerkezet, amely tűzőkapocs segítségével tud rögzíteni vagy összekapcsolni lapokat, vagy más hasonló anyagokat, úgy mint vászon, műanyag fólia, karton. A tűzőgép egyik legismertebb típusa irodai eszköz, de más típust például kárpitozásnál is használják. A kárpitos tűzőgép nem alkalmas irodai használatra és ez fordítva is igaz. Nem véletlen, hogy a papír írószer boltokban nem árulnak kárpitos tűzőgépet. Az irodai tűzőgép alapvető kellék a dokumentumok helyes kezeléséhez.

A tűzőgépek általában tűző és fűző funkcióval egyaránt rendelkeznek. Fűzéskor a tűzőgép kapocs lábai kifelé görbülnek. Ennek egyik előnye, hogy jól összefogja a lapokat, szükség esetén könnyen eltávolítható, akár kapocskiszedő nélkül is. Az összetűzött lapokat a tűzőgépkapoccsal együtt enyhén meghajlítjuk és így könnyedén kihúzhatjuk a tűzőgép kapocsot. Tűzéskor a tűzőkapocs lábai befelé, vagyis egymás felé görbülnek. Ennek előnye, hogy stabilabban tartja össze az összetűzött fénymásolópapír lapokat. Eltávolításához azonban már kapocskiszedő szükséges. Az általánosan elterjedt tűzőgépek a No.10 és a 24/6 vagy 26/6 típusú tűzőgép kapocsot használják.

A tűzőgépeket általában krómacél, gumi, ABS műanyag, ritkán fa alapanyagok felhasználásával készítik. A mechanikus szerkezet minden esetben acélból készül, így növelve a tűzőgép élettartamát. A műanyag, gumi vagy fa borítások általában dizájn célokat szolgálnak. Néhány tűzőgépnél megfigyelhető, hogy a műanyag helyett gumi borításokat használnak, így nem csúszik a kézben és stabilabb a tűzés is. A talprészt gyakran kemény gumiból készítik, hogy a tűzőgép használat közben ne csússzon és nem utolsó sorban az íróasztal felületén lehetőleg ne okozzon sérüléseket. Az ipari célra is alkalmas nagyteljesítményű tűzőgépek többnyire fémből készülnek, lehetőleg mellőzve minden formatervezést. A napjainkban készülő tűzőgépek hagyományos formatervezése leáldozóban van. Az újabban piacra dobott tűzőgépek dizájnos megjelenése rendkívül változatos és sajnos néha a használhatóság rovására megy. Gyártanak már krokodil, bogár, női magassarkú cipő, panda medve vagy pacman alakú tűzőgépeket, nos ezek mindenre jók csak arra nem amire használni kellene.

Az úgynevezett flat-clinch vagy lapos tűzési technikának köszönhetően a többszörösen összetűzött papír lapok együttes vastagsága kevesebb, mint a hagyományos tűzőgépekkel összetűzött másolópapír lapoké. A hagyományosan tűzött kapcsokhoz képest a laposan tűzött tűzőgép kapcsok 30%-al kevesebb helyet foglalnak el egy iratrendezőben. Ennek akkor van jelentősége, ha csak néhány másolópapír lapot tűzünk össze és hasonló összetűzött lapokból 2-300 darabot szeretnénk lefűzni egy iratrendezőben.

A kézi tűzőgép előnye, hogy használatához kevesebb erőkifejtés szüséges. A kézi tűzőgép mechanikája úgy van megtervezve, hogy tűzéskor egy erőáttét végzi a munka nagyobbik részét. Létezik elekromos tűzőgép is. Ennek legnagyobb előnye, hogy mindenféle erőkifejtés nélkül tűzhetünk össze papírokat, hátránya viszont, hogy rendszerint hálózatról üzemel és így helyhez kötött a használata.

A 20 lapnál kisebb teljesítményű irodai tűzőgépek rendszerint 24/6 vagy 26/6-os tűzőkapoccsal használhatók. Ennél több lap összetűzéséhez már nagyobb méretű tűzőgép kapocsra és nagyteljesítményű tűzőgépre van szükség. A nagyteljesítményű tűzőgépek, egyszerre nagy mennyiségű fénymásolópapír lap összefűzésére alkalmasak. Többféle nagyteljesítményű tűzőgépet ismerünk. Gyártanak hátulról tölthető és elöltöltős változatot is. A nagyteljesítményű tűzőgépek általában rendelkeznek állítható tűzési mélységgel. A nagyteljesítményű tűzőgépet gyakran hosszúkaros tűzőgépnek is nevezik. A hosszúkaros tűzőgép tűzési kapacitása széles skálán változik. Általánosan elterjedt a 40 - 100 papírlapot egyszerre összetűző típus, de gyártanak ennél nagyobb teljesítményű, akár 150-230 papírlapot egyszerre összetűző változatot is. A tűzőgép kapcsok méretei alapvetően meghatározzák az összetűzhető lapok számát. A nagyteljesítményű tűzőgépeket vagy karos tűzőgépeket néha ipari tűzőgépnek is nevezik. Az ipari tűzőgép nem a legjobb megnevezés az irodában használatos nagyteljesítményű tűzőgépekre, mivel két teljesen különböző és működésében is eltérő gépről beszélünk.

Elterjedt irodai tűzőgép márkák a Sax tűzőgép, Rapid tűzőgép, Max tűzőgép és Eagle tűzőgép és lyukasztógép. Általános tűzőkapocs méretek: No.10, 24/6, 26/6, 24/13, 23/6, 23/8, 23/10, 23/13, 23/15, 23/17, 23/20 és 23/23. Irodaszer rendelés esetén mindig nézzük meg, hogy van-e szükség valamelyik tűzőgép kapocsra, mivel ezek ára alacsony nem igazán gazdaságos a tűzőgép kapcsok külön megrendelése. Az irodaszer webáruház tűzőgép és tűzőkapocs oldalára kattintva megtekinthető a tuzogep és tűzőgép kapcsok választéka.

Címkék: tűzőgép, fűzőgép, tűzőkapocs, irodaszer, tűzőgép ár, irodaszer rendelés, irodai tűzőgép, ipari tűzőgép, tűzőgép kapocs, kézi tűzőgép, papír írószer, tűzőgép kapcsok, lyukasztógép, irodaszer webáruház, tűzőgép kapcsok méretei, kapocskiszedő, hosszúkaros tűzőgép, tűzőkapocs méretek, kapcsok, kárpitos tűzőgép, elektromos tűzőgép, másolópapír, fénymásolópapír

Flickr  Facebook  Twitter  Blogger   Linkedin  Pinterest  Tumblr  Youtube

 
 

Új termékek
World Trade System Budapest irodaszer, papír írószer, iskolaszer és számológép webáruház és nagykereskedés 1171 Budapest, Czimra Gyula utca 6 © 2020